04/10/2017

Οι προτάσεις Μητσοτάκη είναι η μόνη ελπίδα

Αθήνα 26/9/2017

 

Οι προτάσεις Μητσοτάκη είναι η μόνη ελπίδα

Όταν ήταν Πρωθυπουργός της χώρας ο Αντ. Σαμαράς, ταξιδεύαμε μαζί αεροπορικώς από την Αθήνα για τα Ιωάννινα και μέσα στο αεροπλάνο είχαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση. Μεταξύ των άλλων, τον ρώτησα τότε, ποιος είναι ο καλύτερος υπουργός του και πολύ αυθόρμητα μου απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μου εξήγησε δε ότι είναι πολύ εργατικός και αποφασιστικός, δίνει λύσεις στα προβλήματα, δεν λαϊκίζει και σέβεται την αλήθεια και ιδίως, διότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Αυτά όλα νομίζω, ότι λένε πολλά για το σημερινό Πρόεδρο της Ν.Δ., και αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Κατά την κοινή θητεία μας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο, είχα μαζί του μία άριστη συνεργασία και ιδίως στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία συμμετείχαμε και οι δύο (2007 – 2008). Από τη συνεργασία μας αυτή σχημάτισα τη βεβαιότητα, ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μορφωμένο και έξυπνο άνθρωπο, για έναν εξαιρετικά θαρραλέο βουλευτή, με γνώση των προβλημάτων της χώρας, και ιδίως για έναν Έλληνα πολιτικό με σύγχρονη ευρωπαϊκή σκέψη και νοοτροπία.

Όλα τα παραπάνω τα επιβεβαίωσε η μέχρι τώρα πορεία του ως Προέδρου της Ν.Δ. και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά ιδίως τα επιβεβαίωσε η προ ημερών ομιλία του και η συνέντευξη τύπου στη Διεθνή ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης. Πράγματι, κατά τις εμφανίσεις του αυτές ήταν ιδιαίτερα μελετημένος και προσεκτικός, δεν έδωσε υπερβολικές και μη πραγματοποιήσιμες υποσχέσεις, όπως κάνουν σχεδόν πάντοτε οι αρχηγοί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ακόμη και ορισμένοι Πρωθυπουργοί, όπως, δυστυχώς, και ο Αλέξης Τσίπρας. Ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολύτως ειλικρινής, απέφυγε κάθε είδους λαϊκισμού, δεν αναλώθηκε σε αφηρημένες θεωρίες και σε λαϊκίστικα και χωρίς αντίκρισμα συνθήματα και μίλησε για συγκεκριμένες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις, που έχει απόλυτη ανάγκη ιδίως σήμερα ο τόπος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως όλα δείχνουν και όπως το αποδεικνύει καθημερινά, έχει πλήρως κατανοήσει, ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα και ούτε μπορεί να μειωθεί η ανεργία, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, εάν δεν γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις και μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας, εάν δεν ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εάν δεν στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή, δηλ. η γεωργία και η κτηνοτροφία, εάν δεν μειωθούν δραστικά οι πολύ μεγάλοι και δυσβάσταχτοι άμεσοι φόροι και εάν δεν επιτραπεί, μέσω της νέας αναθεώρησης του Συντάγματος, η ίδρυση και στη χώρα μας ιδιωτικών Πανεπιστημίων, και εάν, μέσω της κλασικής μας παιδείας και παράδοσης δεν προσελκύσουμε πολλούς φοιτητές απ΄ όλο τον κόσμο.

Για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη εξήγγειλε ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και ιδίως κοστολογημένο σχέδιο ανάπτυξης, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα. Συγκεκριμένα, μίλησε για μείωση της φορολογίας του συντελεστή στο 20% και για καθιέρωση ενός πάγιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, για γενναία μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ελευθέρων επαγγελματικών, για σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, για ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας και για ιδιωτικά πανεπιστήμια, για τριετή αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες, και για σημαντική έκπτωση κατά 40% του φόρου στις δαπάνες για εργασίες πάσης φύσεως συντήρησης των υφιστάμενων κατοικιών.

Το σπουδαιότερο δε είναι, ότι όλες αυτές οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απολύτως κοστολογημένες και οι μειώσεις των σχετικών εσόδων απ΄ αυτές θα αναπληρωθούν από τις δραστικές μειώσεις των κρατικών δαπανών, χωρίς, όπως διευκρίνισε, να γίνει ούτε μία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου (εκτός των επίορκων), αλλά θα περιορισθούν οι υπερβολικές και πολλές φορές άσκοπες δημόσιες δαπάνες.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες απολύτως απαραίτητες και ρεαλιστικές, τις οποίες μπορεί να πάρει ένας Πρωθυπουργός και μία Κυβέρνηση, που πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία με κοινωνική ευαισθησία και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Αντιθέτως, δεν μπορεί να τις πάρει μία Κυβέρνηση, όπως είναι η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, με τις γνωστές πρώην κομμουνιστικές και αριστερές καταβολές και αγκυλώσεις και πολύ περισσότερο ιδεοληψίες. Για τους λόγους αυτούς, η μόνη λύση εξόδου της χώρας από τη σημερινή κρίση είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και αυτή πρέπει πλέον να εμπιστευθεί και να στηρίξει ο ελληνικός λαός.

Δημοσίευση στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ 28.9.2017