12/08/2020

Βαρβαρότητα και προκλητικότητα του Ερντογάν

Αθήνα 13/7/2020

Η στημένη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας και η άμεση και μεθοδευμένη απόφαση του Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ορθώς χαρακτηρίστηκε από το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου, ως βάρβαρη και προκλητική ενέργεια.

Βάρβαρη, διότι, η απόφαση αυτή του Ερντογάν, έχει το στοιχείο της έλλειψης κάθε είδους σύγχρονου πολιτισμού και παιδείας και επίσης, διότι είναι βάναυση και βίαιη για όλη την ανθρωπότητα, και για όλο το χριστιανισμό και ιδίως  για τους ορθόδοξους και πολύ περισσότερο για εμάς τους Έλληνες.

Είναι, όμως, η απόφαση αυτή και προκλητική, διότι προσβάλλεται και αναστατώνεται όλος ο χριστιανικός κόσμος και θα έλεγα όλος ο θρησκευτικός κόσμος παγκοσμίως, καθόσον είναι πρωτοφανές το φαινόμενο ένας χώρος λατρείας και μάλιστα ο κορυφαίος της Χριστιανοσύνης, που έγινε μύθος και σύμβολο της πολυπληθέστερης θρησκείας στο κόσμο, να μετατρέπεται σε τζαμί. Την ώρα μάλιστα, που η Ελλάδα χτίζει μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα, η Τουρκία μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί (χωρίς βεβαίως να μπορεί να γίνει σύγκριση), αλλά έστω και αυτή η στάση της Ελλάδος, δείχνει τη μεγάλη πολιτιστική και πολιτική διαφορά των δύο λαών και τη βαρβαρότητα της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία κτίστηκε αρχικά από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, αλλά κάηκε το 404 μ.Χ.  Μετά ακολούθησε η κατασκευή από το Θεοδόσιο, αλλά κάηκε και πάλι το 532 μ.Χ., κατά τη γνωστή στάση του Νίκα. Τελικά κτίστηκε πολύ μεγαλύτερη και επιβλητικότερη στη σημερινή της μορφή από τον Ιουστινιανό και μάλιστα με επιμονή της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Το 537 μ.Χ., όταν έγιναν τα θυρανοίξια της μεγαλύτερης και λαμπρότερης εκκλησίας της Χριστιανοσύνης, ο Ιουστινιανός μόλις μπήκε στο ναό αναφώνησε στα Ελληνικά: «Νενίκηκα σε Σολομών». Έτσι, η  Αγία Σοφία από την αρχή δεν είναι σύμβολο πίστης και λατρείας μόνο των Ορθοδόξων, αλλά όλων των Χριστιανών παγκοσμίως, και για το λόγο αυτό, η βάρβαρη, προκλητική και ανεξήγητη ενέργεια του Ερντογάν, αφορά προεχόντως όλο τον χριστιανικό κόσμο, και πολύ περισσότερο τους ηγέτες όλων των χωρών, που ο λαός τους, είναι Χριστιανοί στο σύνολό του ή κατά πλειοψηφία ή έστω και ως μειοψηφία.

Είναι γνωστό, ότι μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαϊου 1453,η Αγία Σοφία μετετράπη από τον Πορθητή Σουλτάνο Μεχμέτ Β΄, τον αποκαλούμενο «Μωάμεθ», σε μουσουλμανικό τζαμί και αυτό κράτησε επί 482 χρόνια, ενώ ως εκκλησία της Χριστιανοσύνης ήταν επί 916 χρόνια.

Αυτή η κατάσταση διήρκησε μέχρι το 1934, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ, με σχετικό διάταγμά του, μετέτρεψε την Αγία Σοφία, από τζαμί σε μουσείο και έτσι λειτουργεί μέχρι σήμερα. Εμάς τους Ορθόδοξους και ιδίως τους Έλληνες, ούτε αυτή η κατάσταση μας ικανοποιεί, αλλά, έστω, είναι πολύ καλύτερα από το να είναι τζαμί, που ασφαλώς συνιστά καταφανή ιεροσυλία και προσβάλλει όλη τη Χριστιανοσύνη.

Είναι, βέβαια, προφανές, ότι ο Ερντογάν, προβαίνει στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια για καθαρά λαϊκίστικους και εσωτερικούς λόγους στην Τουρκία και επειδή βλέπει, ότι η δημοτικότητά του πέφτει συνεχώς. Θέλει να φανατίσει τους μουσουλμάνους και να εμφανισθεί αυτός ως νέος Χομεϊνί και ως ηγέτης όλων των Μουσουλμάνων του κόσμου. Παραγνωρίζει, όμως, ότι οι ενέργειες αυτές είναι κοντόφθαλμες και τελικώς, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και εσωτερικά, αποβαίνουν πάντοτε εις βάρος του λαϊκιστού ηγέτη και ιδίως εκείνου που παραγνωρίζει και περιφρονεί την ιστορία και τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία στο σύνολό της σαφώς τάσσεται κατά της απόφασης αυτής και την καταδικάζει. Αυτή τη στιγμή, η απόφαση του Ερντογάν, ασφαλώς, έχει καταδικασθεί από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Πρέπει, όμως, οι αντιδράσεις και τα σχετικά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας να γίνουν αυστηρότερα και περισσότερο συγκεκριμένα. Η Ουνέσκο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ, πρέπει να ενεργήσουν άμεσα και περισσότερο αποτελεσματικά.

Θέλω να πιστεύω, ότι η απόφαση αυτή του Ερντογάν δεν μπορεί να έχει διάρκεια. Δεν μπορεί να την επιτρέψει, τόσο η διεθνής κοινότητα, όσο ακόμη και οι εχέφρονες Τούρκοι, οι οποίοι σήμερα, είτε είναι στη φυλακή, είτε κινδυνεύουν να φυλακισθούν. Το βέβαιο, όμως, είναι, ότι η απόφαση αυτή του Ερντογάν θυμίζει Μεσαίωνα και καταφανή οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και πλήρη απομάκρυνση από τις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και κεκτημένου!!