09/11/2018

Η εκτέλεση του ομογενούς Βορειοηπειρώτη και η Αλβανική Κυβέρνηση

Αθήνα 1/11/2018

Γράφει ο ΑΝΤ. ΦΟΥΣΑΣ

Δικηγόρος Αθηνών – πρώην Υπουργός

Σχετικά με την εκτέλεση την 28/10/2018 στο χωριό Βουλιαράτες της Β. Ηπείρου του ομογενούς μας  στη Β. Ήπειρο Κων/νου Κατσίφα, βρισκόμουνα εκεί κατά την ημέρα του επεισοδίου.Επίσης, έχω συνεχή ενημέρωση από παράγοντες της ομογένειας στη Β. Ήπειρο και επιπλέον αυτό μου επιβάλλει η ιδιότητα μου ως πρώην Προέδρου και για πολλά χρόνια της Επιτροπής Ελληνοαλβανικής Φιλίας στην Ελληνική Βουλή.

Ο δολοφονηθείς Κων/νος Κατσίφας καταγόταν από το χωριό Βουλιαράτες της Β. Ηπείρου στην Αλβανία. Εργαζόταν παλαιότερα και για λίγο καιρό στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στο χωριό του στο Βουλιαράτι, όπου ζουν και οι γονείς του. Ήταν πατέρας μιας κόρης 12 ετών, η οποία βρίσκεται, με τη μητέρα της στην Ελλάδα. Επρόκειτο για ένα νέο άνθρωπο ηλικίας 35 ετών και όλοι στο χωριό του τον θεωρούσαν ένα πολύ καλό νέο, πατριώτη και λεβέντη στη συμπεριφορά του. Μάλιστα κατά τις τελευταίες τοπικές κοινοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος Πρόεδρος στο χωριό του (δημογεροντία) και ναι μεν ήλθε δεύτερος και δεν εξελέγη Πρόεδρος, αλλά η δύναμή του ήταν πολύ μεγάλη και αξιοπρόσεκτη για την ηλικία του. Συνέχιζε όμως να ενδιαφέρεται για το χωριό του και ν΄ αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.

Μέσα στο χωριό Βουλιαράτι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος, το οποίο θεωρείται ως σημείο αναφοράς για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στη σημείο αυτό, προ ετών, ο νεαρός τότε Κων/νος Κατσίφας τοποθέτησε μια ελληνική σημαία ως σύμβολο της μεγάλης συμβολής της Ελλάδος το έτος 1940 στον αγώνα κατά του φασισμού και ναζισμού. Αυτή τη σημαία δεν την έβλεπαν με «καλό μάτι» οι Αλβανοί και ιδίως οι Αστυνομικοί, που υπηρετούσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Βουλιαρατίου και μάλιστα πολλές φορές επιχείρησαν να την κατεβάσουν. Το γεγονός αυτό δημιουργούσε πολλά προβλήματα και εντάσεις στις σχέσεις των εκεί Βορειοηπειρωτών με την τοπική Αλβανική Αστυνομία και γενικότερα με την Αλβανία.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ο Δήμος Δρόπολης ζήτησε πολλές φορές από την Αλβανική Κυβέρνηση στα Αστυνομικά Τμήματα των μειονοτικών χωρών,όπως και τους Βουλιαράτες να υπηρετούν ως αστυνομικοί πρόσωπα από την ελληνική μειονότητα, ώστε να αποφεύγονται κάθε είδους παρεξηγήσεις και εντάσεις. Δυστυχώς το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από την Αλβανική Κυβέρνηση και γι΄ αυτό ήταν πολύ τακτικά παρόμοια επεισόδια.

Την 28η Οκτωβρίου, λόγω της εθνικής επετείου, η Ελληνική Πρεσβεία των Τιράνων οργάνωσε δύο εξαιρετικές εορταστικές εθνικές εκδηλώσεις. Η μία το πρωί στην Κλεισούρα και η άλλη το μεσημέρι στους Βουλιαράτες, όπου υπάρχειτο μεγάλοΝεκροταφείο με Έλληνες ήρωες μαχητές του έπους 1940 – 1941. Κατά την ημέρα αυτή της εθνικής επετείου οι Αλβανοί Αστυνομικοί επιχείρησαν να κατεβάσουν την παραπάνω ελληνική σημαία στους Βουλιαράτες, και μάλιστα, στην αντίδραση του Κων/νου Κατσίφα, αυτοί πρώτοι πρότειναν τα όπλα εναντίον του και μάλιστα, μεγάλη αστυνομική δύναμη περικύκλωσε το σπίτι του. Ύστερα απ΄ αυτά, ο Κων/νος Κατσίφας, μπήκε μέσα στο σπίτι του και πήρε ένακαλάσνικοφ και βγήκε έξω και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα χωρίς να τραυματίσει κανένα.Ύστερα απ΄ αυτό, πολλοί χωριανοί είπαν στον Κων/νοΚατσίφα να φύγει προς το βουνό, όπως και έγινε, για να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια.

Όμως, η Αλβανική Αστυνομία για τη σύλληψη του οργάνωσε μία πρωτοφανή επιχείρηση από ειδικές δυνάμεις, αστυνομικά οχήματα και ελικόπτερα. Όταν τον εντόπισαν σε μία αποθήκη προς το βουνό αντηλλάγησαν μεταξύ τους πυροβολισμοί και, δυστυχώς, εκτελέστηκε με δύο σφαίρες στο στήθος ο ομογενής μας Κων/νος Κατσίφας, ενώ δεν κτυπήθηκε κανένας αστυνομικός, διότι ο Κων/νος έριχνε στον αέρα και όχι κατά των Αλβανών Αστυνομικών.

Είναι αυτονόητο, ότι σε μία δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα δεν εκτελείται από την Αστυνομία ένας πολίτης της. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύλληψη του και ποτέ δεν εκτελείται εν ψυχρώ. Ούτε, επίσης, ο Πρωθυπουργός της χώρας, με δημόσιες δηλώσεις του, αποκαλεί το νεκρό πολίτη της χώρας του «τρελό» ή «εξτρεμιστικά ανόητο», κάτι που αποτελεί μεγάλη ασέβεια σ΄ ένα νεκρό και στην οικογένειά του. Αντίθετα, ο Αλβανός Πρωθυπουργός θα πρέπει, με απόλυτη αντικειμενικότητα, να ελέγξει για ποιο λόγο οι Αλβανοί αστυνομικοί θέλησαν να κατεβάσουν αυθαιρέτως την ελληνική σημαία, που, ως εθνική μειονότητα, είχε κάθε δικαίωμα να ανεβάζει και να τιμά τη σημαία της χώρας της και μάλιστα σε μία ημέρα γιορτής ως εθνικής επετείου κατά του φασισμού, που οι Έλληνες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ήττα του φασισμού και για όλη την ανθρωπότητα. Ούτε είναι δυνατόν η Αλβανική Κυβέρνηση να μην επιτρέπει στον Έλληνα ιατροδικαστή και Καθηγητή, που νομίμως διορίστηκε, ν΄ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες Αλβανικές Αρχές θα πρέπει, με απόλυτη αντικειμενικότητα, να ερευνήσουν την όλη υπόθεση και να καταλογίσουν ευθύνες σ΄ εκείνους που απαραδέκτως θέλησαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία, που πυροβόλησαν αδικαιολόγητα και που τελικώς εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον άτυχο Κων/νο Κατσίφα».