18/04/2016

Γιάννης Αγγέλου: Άνθρωπος της αφοσίωσης, του καθήκοντος και της εντιμότητας

Οφείλω ένα δημόσιο έπαινο στο Γιάννη Αγγέλου, που πολύ πρόωρα εγκατέλειψε τα εγκόσμια και συντετριμμένοι τον αποχαιρετίσαμε τη Δευτέρα στη Μητρόπολη των Αθηνών. Παρών ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τη σύζυγό του, παρών ο επίσης πρώην Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, αλλά και ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Π. Πικραμένος, ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. Ε.Μεϊμαράκης, πολλοί πρώην Υπουργοί, νυν και πρώην βουλευτές, στελέχη της Ν.Δ. και πλήθος κόσμου. Όλοι αυτοί ήταν εκεί για να τιμήσουν ένα φίλο, έναν συνεργάτη και ιδίως ένα ήρεμο, ευγενή και καλοσυνάτο άνθρωπο. Ακόμη, έναν υποδειγματικό οικογενειάρχη, γνήσιο πατριώτη και σπουδαίο στέλεχος της «ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ».

            Ο Γιάννης Αγγέλου, εκτός από Δικηγόρος Αθηνών, ήταν, μαζί με τη σπουδαία σύζυγό του Αλεξάνδρα, επί τριάντα πέντε χρόνια αφοσιωμένος και πιστός συνεργάτης  και ο «άγγελος» του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και μάλιστα από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του πορείας. Πρώτα ως υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης, μετά ως βουλευτής επίσης της Θεσ/κης, ακολούθως πρωτεργάτης για να εκλεγεί Πρόεδρος της Ν.Δ. και στην συνέχεια επί επτά χρόνια ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μετά από το 2004 μέχρι το 2009 ως Πρωθυπουργός και τέλος, από τότε και μέχρι σήμερα, μαζί και με την Αλεξάνδρα του, πιστοί συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού. Ιδίως, όμως, μαζί στους αγώνες, μαζί στις νίκες και μαζί και στις δυσκολίες, αλλά πάντα σεμνός, έντιμος και άνθρωπος του καθήκοντος, του χρέους και του καλού και αισιόδοξου λόγου.

            Είχα την τύχη να τον γνωρίσω καλύτερα κατά την περίοδο 1996-1997, όταν, εγώ ως βουλευτής Ιωαννίνων και εκείνος ως εξ απορρήτων άνθρωπος του Κώστα Καραμανλή, όπως και με άλλα στελέχη, αποφασίσαμε τότε να στηρίξουμε και ν΄ αγωνισθούμε μαζί για την εκλογή του Καραμανλή στην αρχηγία του κόμματος της Ν.Δ. Η συμβολή του στην προσπάθειά μας αυτή ήταν καθοριστική. Μεθοδικός, οργανωτικός, ήρεμη δύναμη και σε κάθε περίπτωση ευπρεπέστατος.

            Στην πολύχρονη αυτή πορεία του δίπλα και από καρδιάς στον Κ. Καραμανλή γνώρισε και ατυχίες και ιδίως και αδικίες. Μια απ΄ αυτές, ήταν η πρωτοφανώς άδικη ποινική εμπλοκή του στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη αρχικά τον αδίκησε κατάφωρα και μετά, και μάλιστα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, τον δικαίωσε ομόφωνα και πανηγυρικά. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά, ότι η κατηγορία ήταν παντελώς άδικη και ανυπόστατη, καθόσον έχω πλήρη γνώση όλης της σχετικής δικογραφίας, και να δηλώσω δημόσια, ότι ο Γιάννης Αγγέλου στην υπόθεση αυτή υπήρξε θύμα του πολιτικού φανατισμού, της εμπάθειας και των σκοπιμοτήτων εκ μέρους των πολιτικών αντιπάλων της εποχής εκείνης κατά του Κ.Καραμανλή, διότι ο πραγματικός στόχος ήταν ο τότε Πρωθυπουργός, τον οποίο ήθελαν να πλήξουν, μέσω του άμεσου συνεργάτη του Γιάννη Αγγέλου. Βεβαίως, τελικά δικαιώθηκε πλήρως  και παραδόθηκε στην ελληνική κοινωνία διαυγέστατος και κρυστάλλινος, όπως πράγματι ήταν. Όμως, αποκαλύφτηκαν και οι σκευωροί και οι συκοφάντες, αλλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εάν η ακατανόητη αυτή εμπλοκή του και η πολυετής άδικη και ψυχοφθόρα ταλαιπωρία του, δεν συνέβαλε στο να πληγεί και να πληγωθεί από την επάρατο νόσο, με το τραγικό αποτέλεσμα. Ο πρώην Πρωθυπουργός στον εμπνευσμένο και γεμάτο συναισθηματική φόρτιση επικήδειο λόγο του, πέραν των δικαιολογημένων και εύστοχων επαίνων του και πολλών ευχαριστιών του, έστειλε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κατάφωρης σκευωρίας κατά του πιστού του φίλου και συνεργάτη. Βρήκε τη δύναμη, παρά την καταφανή και αυτονόητη συγκίνησή του, να εκφράσει το σεβασμό και τον θαυμασμό του, για τη δύναμη της ψυχής του αείμνηστου Γιάννη Αγγέλου ν΄ αντιμετωπίσει με υπερηφάνεια και καρτερικότητα όλες τις αντιξοότητες και που δεν λύγισε, αλλά στάθηκε όρθιος μπροστά στη κατάφωρη και μεθοδευμένη αδικία που στήθηκε εις βάρος του.

            Σ΄ εμένα δεν απομένει άλλο, πέραν των των παραπάνω, από καρδιάς και από αγάπη ειλικρινών μαρτυριών μου, να ευχηθώ και επουράνια δικαίωση, όπως πράγματι του αξίζει, και δύναμη στην Αλεξάνδρα του, στα δυο λαμπρά αγόρια του και σε όλους τους συγγενείς και φίλους. Δικαιολογημένα πρέπει όλοι τους να αισθάνονται υπερήφανοι για τον εξαιρετικό και ανεπανάληπτο Γιάννη τους, τον έντιμο άνθρωπο του χρέους και του καθήκοντος.

 

Αντώνιος Γρ. Φούσας