17/05/2017

“Μακριά από διχασμούς, που υπονομεύουν τη χώρα”

Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε το Σάββατο (13-5-2017) ώρα 6.30 μ.μ. το βιβλίο της Στεφανίας Σουλή με τίτλο «ΛΙΒΙΑΧΟΒΟ λένε το μοιρολόγι» στην αίθουσα τελετών του μεγάρου της εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών στα Ιωάννινα.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

  1. Ο Αντ. Φούσας, δικηγόρος Αθηνών, επί σειρά ετών βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην Υπουργός.
  2. Ο Αντ. Βγόντζας, δικηγόρος Αθηνών, νομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου.
  3. Ο Αθαν. Γκόντοβος, Καθηγητής του Παν/μίου Ιωαννίνων και ερευνητής ιστορικών θεμάτων και
  4. Ο Ιωάν. Αθανασόπουλος, απόφοιτος του Παν/μίου Ιωαννίνων και ιστορικός.

Ακολούθησε στο τέλος σύντομη ομιλία της συγγραφέως Στεφανίας Σουλή, η οποία αναφέρθηκε στους λόγους που την ώθησαν να γράψει το βιβλίο αυτό και ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και παρισταμένους στην εκδήλωση.

    Ειδικότερα, ο κ. Αντ. Φούσας, μεταξύ των άλλων, τόνισε και τα εξής, που ήταν και το μήνυμα του βιβλίου:

«Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σ΄ ένα τραγικό γεγονός του εμφύλιου σπαραγμού κατά τα έτη 1946-1959. Ήταν ένα θύμα μεταξύ των 500.000 νεκρών από τις δύο πλευρές, που ήταν τότε το 7% του ελληνικού πληθυσμού και που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ θυμάτων ενός εμφυλίου πολέμου. Επίσης, 28.296 παιδιά οδηγήθηκαν στο παραπέτασμα και άλλα 25.000 σε παιδοπόλεις εντός της Ελλάδος, αλλά μακριά από τις οικογένειές τους και τους γονείς τους και μάλιστα στην ευαίσθητη ηλικία των 7-13 ετών.

            Η χώρα μας, από το 1821 μέχρι σήμερα, πέρασε πολλές δυσκολίες διχασμού, με κίνδυνο να χάσουμε την ελευθερία μας και την εθνική μας ανεξαρτησία. Ένας απ΄ αυτούς ήταν και ο εμφύλιος σπαραγμός των ετών 1946-1949, και μάλιστα ύστερα από έναν νικηφόρο αγώνα κατά των Ιταλών, από μία δραματική κατοχή 1941-1944 και μία ηρωική Εθνική Αντίσταση κατά των κατακτητών.

            Το μήνυμα, λοιπόν, του βιβλίου της Στεφανίας Σουλή και της σημερινής εκδήλωσης  μας είναι, ποτέ πια εμφύλιος σπαραγμός και ποτέ εθνικός διχασμός. Οι Έλληνες, όταν είναι ενωμένοι, μεγαλουργούν και η σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση στη χώρα μας και ο στόχος να βγούμε από το τραγικό αυτό αδιέξοδο, επιβάλλουν προς όλους μας και ιδίως προς τις πολιτικές ηγεσίες της πατρίδας μας ενότητα, ομοψυχία και εθνική συνεννόηση».

—————.————-