23/07/2019

Βραβεύτηκε το βιβλίο του πρώην Υπουργού Αντ. Φούσα «Βό-ρειος Ήπειρος, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, τα Βαλκάνια στην προοπτική της Ευρώπης».

Αθήνα 18/7/2018

«Βραβεύτηκε το βιβλίο του πρώην Υπουργού Αντ. Φούσα

«Βόρειος Ήπειρος, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, τα Βαλκάνια στην προοπτική της Ευρώπης».

———–.———-

Όπως έγινε γνωστό, το Δεκέμβριο του 2018 εκδόθηκε από τον ιστορικό Εκδοτικό Οίκο Αθηνών «Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ» και κυκλοφόρησε το βιβλίο του πρώην Υπουργού και βουλευτού κ. Αντ. Φούσα «Βόρειος Ήπειρος, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, τα Βαλκάνια στην προοπτική της Ευρώπης».

Πρόκειται για ένα βιβλίο, κατά βάση βιωματικό, όπως είδε το εθνικό αυτό θέμα ο συγγραφέας από θέσεις ευθύνης (ως υπουργός, ως βουλευτής, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαλβανικής Φιλίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως δικηγόρος και ως υπερασπιστής των δοκιμαζόμενων Βορειοηπειρωτών, και βεβαίως και ως ηπειρώτης) και αναφέρεται στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος, στα όσα υπέστησαν οι Βορειοηπειρώτες κατά τη 45χρονη δικτατορία του Ενβέρ Χότζα, στα συνταρακτικά γεγονότα κατά το χρονικό διάστημα 1984 – 1997 (θάνατος του Ενβέρ Χότζα, πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και του Αλία στην Αλβανία το 1990, η δίκη των πέντε ηγετικών στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στα Τίρανα το 1994 και οι παρατράπεζες στην Αλβανία το 1997). Επίσης, ο συγγραφέας στο βιβλίο του αυτό διεξέρχεται και άλλα συναφή θέματα με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, όπως η σαφής διάκριση μεταξύ Αλβανών και Αρβανιτών και ότι δεν υπάρχει καμία αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα, το Αλβανοτσάμικο, ο Νεοοθωμανισμός των Τούρκων στα Βαλκάνια, και ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας είναι η μόνη λύση για το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

          Η Επιτροπή Απονομής Βραβείου «Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχασμού» στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα καθιέρωσε κάθε χρόνο, να βραβεύεται το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς και αυτό γίνεται από ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία ασχολείται ειδικά με το θέμα αυτό και με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια επιλογής για βράβευση του καλύτερου βιβλίου της χρονιάς.

          Η εν λόγω επιτροπή ασχολήθηκε ειδικά με το θέμα αυτό από τις αρχές του τρέχοντος έτους και με το από 27/6/2019 πρακτικό της (επισυνάπτεται αντίγραφο) επέλεξε για το έτος 2018 ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς το ανωτέρω βιβλίο του κ. Αντ. Φούσα.

          Η εκδήλωση βράβευσης θα γίνει την 24/7/2019 στην Καλαμάτα υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και τη συμμετοχή της Επιτροπής, κατά την οποία, όπως γίνεται κάθε χρόνο, θα συμμετέχουν οι τοπικές αρχές, όπως και ο συγγραφέας Αντ. Φούσας, ο οποίος, όπως συνηθίζεται, θα μιλήσει για το περιεχόμενο του βιβλίου του και θα ευχαριστήσει για την ιδιαίτερα τιμητική βράβευση του.