08/09/2021

Έφυγε η ηπειρώτισσα Σταυρούλα Δημητρίου

 

Αθήνα 8/7/2021

Έφυγε η ηπειρώτισσα Σταυρούλα Δημητρίου

Μου είναι παντελώς αδύνατο, να μην διατυπώσω δημόσια τη θλίψη μου και να μην εξάρω τη μεγάλη προσωπικότητα της διακεκριμένης δικαστού Σταυρούλας Δημητρίου, η οποία, όλως αιφνιδίως, μας «αποχαιρέτησε» στις 18 Μαϊου 2021.

Η καταγωγή της ήταν από το ιστορικό και ακριτικό Φιλιάτι της Θεσπρωτίας. Παντρεύτηκε με τον καρδιολόγο Αλκιβιάδη Δημητρίου και απέκτησαν δύο αγόρια, που είναι σήμερα και οι δύο δικηγόροι Αθηνών και διαπρέπουν.

Η Σταυρούλα Δημητρίου σπούδασε νομικά και γρήγορα επέλεξε να γίνει δικαστής, όπου και διακρίθηκε για τις εξαιρετικές νομικές της γνώσεις και ιδίως για το ήθος της και για τις ανθρώπινες ευαισθησίες της έναντι οποιουδήποτε κατηγορουμένου και ιδίως του άτυχου της ζωής. Δικαστής με κύρος και αντικειμενικότητα, αλλά είχε μέσα στη ψυχή της βαθιά ριζωμένη την έννοια της επιείκειας, την οποία θεωρούσε ως «αδελφή της Δικαιοσύνης», όπως δίδασκε και ο Δημοσθένης.

Διετέλεσε, για πολλά χρόνια, ανακρίτρια Αθηνών και χειρίστηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, πολλές, σοβαρές και δύσκολες ποινικές υποθέσεις. Έφτασε στο βαθμό της Εφέτη, και, ασφαλώς, είχε τις προϋποθέσεις και τις ικανότητες, να φτάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο. Επέλεξε, όμως, να παραιτηθεί, αφού είχε τις προϋποθέσεις της σύνταξης, για να ασχοληθεί με την ποίηση και τη λογοτεχνία. Ήταν μία εξαιρετική νομομαθής και επίσης ήταν δικαστής με ιδιαίτερα υψηλό και υπεύθυνο επίπεδο δικαστικής κρίσης.

Έχει εκδώσει δύο σπουδαίες ποιητικές συλλογές, δύο μυθιστορήματα και μία συλλογή διηγημάτων, ενώ κείμενα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και στον Τύπο. Έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τον Οκτώβριο του 2018, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Αλγέρι σε διεθνή συνάντηση Ευρωπαίων και Βορειοαφρικανών Συγγραφέων, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, στα Ισπανικά και στα Αλβανικά.

Η αιφνίδια απώλεια της σπουδαίας ηπειρώτισσας Σταυρούλας Δημητρίου προκάλεσε μεγάλη θλίψη στο χώρο των δικαστικών λειτουργών, των συγγραφέων και ποιητών και πολύ περισσότερο των Ηπειρωτών.

Η Σταυρούλα Δημητρίου θα είναι πάντοτε κοντά μας και ιδίως στις σκέψεις μας με το έργο της, με το ήθος της και το γέλιο της, που έδειχνε μεγαλοψυχία, ειλικρινή αγάπη και χαρακτηριστική ευγένεια. Ήταν, όμως, και το καμάρι της ιδιαίτερης πατρίδας της το Φιλιάτι, της Θεσπρωτίας και όλης της Ηπείρου και έτσι θα μείνει κοντά μας για πάντα!!

———.———