06/03/2015

ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

Η περίπτωση της ανεξήγητης, περίεργης και με πολλά και αμείλικτα ερωτήματα εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη από τη Γαλακτομική Σχολή Ιωαννίνων, παίρνει, πλέον, μυθιστορηματικές και θρυλικές διαστάσεις για την κοινή γνώμη και ιδίως δραματικές, όσο και τραγικές για την οικογένεια του Βαγγέλη.

Είναι παντελώς ασύλληπτο και ακατανόητο, ένας σπουδαστής σε μία μικρή τεχνική Σχολή να εξαφανίζεται, κάτω από άγνωστες, αδιευκρίνιστες και σκοτεινές συνθήκες, και όμως, παρά το ότι πέρασαν από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής του 40 και πλέον ημέρες, δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο και κανένα ίχνος για το που πήγε, και ιδίως γιατί και πώς υποχρεώθηκε να εξαφανισθεί.

Βεβαίως από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων διενεργείται σχετική προκαταρκτική εξέταση, αλλά τα ευρήματα δεν έγιναν και δεν μπορούν στη φάση αυτή να γίνουν γνωστά και ούτε υποβλήθηκε ακόμη το σχετικό προανακριτικό υλικό στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλ/κών Ιωαννίνων. Επίσης, από ειδικές ομάδες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, όπως και από εθελοντές, διενεργούνται παντού έρευνες (στη λίμνη, στα βουνά, στις χαράδρες, σε μοναστήρια, κ.λ.π.), αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διατάχθηκε και ενεργήθηκε σχετική διοικητική έρευνα στη Γαλακτομική Σχολή Ιωαννίνων και, όπως ανακοινώθηκε, καταλογίζονται ευθύνες στη Δ/νση της Σχολής και γι΄ αυτό ζητήθηκε η παραίτησή της. Τέλος, από το γνωστό ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη και το συνεργάτη του στα Ιωάννινα Φώντα Βρόσγο, στους οποίους προσέφυγε η οικογένεια, γίνεται μεγάλη και συστηματική έρευνα, αλλά, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κι απ΄ αυτούς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Όλα αυτά τα στοιχεία, κάποια στιγμή, ασφαλώς, θα συγκεντρωθούν και θα υποβληθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλ/κών Ιωαννίνων, ο οποίος, είναι βέβαιο, ότι θα ενεργήσει τα δέοντα και τα νόμιμα. Εάν, με όλα αυτά, βρεθεί κάποια στιγμή ο Βαγγέλης και είναι υγιής (όπως ευχόμαστε), όλα θα είναι καλά και ο ίδιος θα δώσει τις εξηγήσεις του. Εάν, όμως, κάτι άλλο συμβαίνει, τότε δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά και ανακύπτουν τεράστιες ευθύνες για πολλούς, που δεν θα ήθελα στη φάση αυτή να είμαι περισσότερο συγκεκριμένος. Εξάλλου, το θέμα αυτό, όπως και εάν εξελιχθούν τα πράγματα, θα το αντιμετωπίσει και θα το ερευνήσει προσηκόντως η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Αισθάνομαι, όμως, την ανάγκη να σημειώσω, ότι η ευθύνη της κοινωνίας και ιδίως του περιβάλλοντος του Βαγγέλη στα Ιωάννινα και πολύ περισσότερο στη Σχολή είναι σαφέστατα μεγάλες. Εντοπίζονται δε αυτές, τόσο στο τι συνέβαινε πριν την εξαφάνισή του (ποία η προσωπική του ζωή, ποιες οι σχέσεις του με τους συσπουδαστές του, ποια η απόδοσή του στα μαθήματα και ιδίως στα εργαστηριακά και για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως π.χ. για βασανισμούς του, για bulling κ.λ.π.), όσο και μετά από την εξαφάνισή του, που πρέπει να μιλήσουν όλοι στους αρμοδίους με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα και να βοηθήσουν έτσι τη σχετική έρευνα. Δεν δικαιολογείται, για οποιαδήποτε σκοπιμότητα, τα στόματα να είναι κλειστά. Είναι επιτακτικό χρέος όλων να συμβάλλουν, τόσο για την ανεύρεση του Βαγγέλη, όσο και την αποκάλυψη της αλήθειας και των ευθυνών των αρμοδίων για την εξαφάνισή του.

Όπως και εάν έχουν τα πράγματα και όποια εξέλιξη και εάν πάρει η υπόθεση, το βέβαιο είναι, ότι η εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στέλνει ένα ηχηρό και βροντερό μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία. Και αυτό είναι, ότι απαιτείται περισσότερη προσοχή, περισσότερη ευαισθησία, περισσότερη κατανόηση και ιδίως περισσότερος σεβασμός στη προσωπικότητα, στους προβληματισμούς και στις ανησυχίες των νέων ανθρώπων και ιδίως αυτών που υποχρεώνονται, από την εφηβική ή μετεφηβική ηλικία, να ζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Πολύ δε περισσότερο, εάν όλα αυτά συνοδεύονται από την απαράδεκτη και εγκληματική ενδοσχολική βία.

Δεν δικαιούται κανένας να «παίζει» με την ευαίσθητη και εύθραυστη αυτή ηλικία, τα δε «παιχνίδια» αυτά οδηγούν, πολλές φορές, σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως αυτή του Βαγγέλη, που, δυστυχώς, δεν είναι η μόνη. Πρόκειται για μία τραγική και συγκλονιστική περίπτωση, όπως και τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα, ενώ αξιοθαύμαστη και αξιοπρεπέστατη είναι η στάση των οικείων του Βαγγέλη, με το υψηλό επίπεδο αντιμετώπισης του δράματος της οικογένειάς τους.

Αντώνιος Γρ. Φούσας