16/11/2016

«Προκαλούν οι Αλβανοί για τους Αλβανοτσάμηδες».

Αθήνα 14/6/2016

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Προκαλούν οι Αλβανοί για τους Αλβανοτσάμηδες».

————–.————

Ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας και με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου για πολλά χρόνια της Επιτροπής Ελληνοαλβανικής φιλίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με την ευκαιρία των προκλητικών εκδηλώσεων στα Τίρανα για τους Αλβανοτσάμηδες, προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:

 «Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό τις διάφορες εκδηλώσεις στην Αλβανία για τους Αλβανοτσάμηδες. Η αντίδραση τους, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Αλβανικής Βουλής και Πρόεδρο του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων στην Αλβανία κατά την εκεί επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην περαιτέρω εξομάλυνση και βελτίωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Δυστυχώς, σε αυτή την προκλητική στάση των Αλβανοτσάμηδων ήρθε και η απαράδεκτη δήλωση του ίδιου του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα σχετικά με τους Αλβανοτσάμηδες, με τις ευλογίες ή έστω την ανοχή του οποίου οργανώθηκαν οι γνωστές ανθελληνικές εκδηλώσεις κατά του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών. Θα πρέπει η Αλβανία και ιδίως οι Αλβανοτσάμηδες να αντιληφθούν, ότι θέμα «Τσάμηδων» καθ΄οιονδήποτε τρόπο δεν υπήρξε ποτέ και δεν υπάρχει και σήμερα. Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο υπήρχαν στην περιοχή της Θεσπρωτίας περί τους 18.000 Αλβανοτσάμηδες, οι οποίοι όμως, συνεργάστηκαν κατά της Ελλάδος με τους κατακτητές Γερμανούς και Ιταλούς και διέπραξαν φοβερά εγκλήματα κατά των κατοίκων της Θεσπρωτίας. Για τον λόγο αυτό και φοβούμενοι για τις δικαστικές συνέπειες αυτής της εγκληματικής συμπεριφοράς τους, εγκατέλειψαν μόνοι τους και βεβιασμένα την Ελλάδα και κατέφυγαν στην Αλβανία. Ακολούθησαν καταδικαστικές αποφάσεις στα Ιωάννινα με κορυφαία την υπ΄αριθμ. 344/1946 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωαννίνων με την οποία, ενώ εκλήθησαν νομίμως να παρασταθούν στην δίκη, δεν παρέστησαν και κηρύχθηκαν ένοχοι για τραγικά εγκλήματα, ήτοι για φόνους, σωματικές βλάβες από πρόθεση, εμπρησμούς, για συνεργασία τους με τις δυνάμεις κατοχής στην περιοχή της Θεσπρωτίας και για συγκεκριμένες ενέργειες προσάρτησης της Θεσπρωτίας στο Αλβανικό Κράτος, δηλαδή για εσχάτη προδοσία και ως εγκληματίες πολέμου, και τους επεβλήθη η εσχάτη των ποινών, δηλαδή θάνατος, αλλά δεν εκτελέστηκε η ποινή αυτή, διότι πρόλαβαν και έφυγαν στην Αλβανία πριν τις δίκες. Επίσης, νομίμως δημεύτηκαν οι περιουσίες όλων και στερήθηκαν ισοβίως τα πολιτικά τους δικαιώματα στην χώρα μας. Αυτά όλα προφανώς τα γνωρίζουν τόσο οι Αλβανοτσάμηδες της Αλβανίας, όσο και η πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι στην Αλβανία ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως «Τσάμικο» και ούτε θέμα αποζημιώσεων. Αντιθέτως, θέμα αποζημιώσεων θα μπορούσε να υπάρξει κατά των Αλβανοτσάμηδων για τα εγκλήματα που προκάλεσαν αυτοί κατά την περίοδο της κατοχής κατά χιλιάδων Θεσπρωτών. Θα πρέπει, ίσως εν κατακλείδι, να επαναλάβω και να υπενθυμίσω προς τους Αλβανούς αυτό που είχε πει ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ότι «εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να συζητηθεί και το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα». Επίσης, μεγάλο θέμα είναι και τα τρία Νεκροταφεία στην Αλβανία για τους Έλληνες ήρωες του 1940, που δυστυχώς η Αλβανία φέρνει συνεχώς προσκόμματα για την ανέγερσή τους.

Το συμφέρον της Αλβανίας και η ευρωπαϊκή της προοπτική επιβάλλουν την αντιμετώπιση άμεσα αυτής της προκλητικότατης και σοβινιστικής συμπεριφοράς και να συμβάλει στην βελτίωση και εμπέδωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.»