09/05/2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΦΟΥΣΑ “ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ”

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ» το βιβλίο του Αντ. Φούσα «Βόρειος Ήπειρος, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, Τα Βαλκάνια στην προοπτική της Ευρώπης».

Μία περίληψη του περιεχομένου του βιβλίου αυτού κρίθηκε ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και έχει ως εξής:

«Το βιβλίο του Αντ. Φούσα «Βόρειος Ήπειρος ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» αναφέρεται σε μία καθοριστική χρονική περίοδο για την Αλβανία και τη Βόρειο Ήπειρο, ήτοι από το έτος 1984 μέχρι το έτος 1997, κατά την οποία έλαβαν χώρα συγκλονιστικά γεγονότα και εξελίξεις. Πρόκειται για ένα βιβλίο ιδιαίτερα επίκαιρο, που αναφέρεται στην ιστορία και στο μέλλον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Κατά την αναφερόμενη περίοδο ο Αντ. Φούσας παρακολούθησε από πολύ κοντά τα κρίσιμα γεγονότα και τα πολύ σοβαρά προβλήματα των Βορειοηπειρωτών και αγωνιζόταν για την επίλυσή τους, από θέσεις ευθύνης, είτε ως υπερασπιστής των εδώ αγωνιζόμενων Βορειοηπειρωτών στα Δικαστήρια για τις αρχές τους, είτε ως συνεργάτης του αοίδιμου Μητροπολίτη Σεβαστιανού, είτε ως υπουργός, είτε ως βουλευτής, είτε και για πολλά χρόνια ως μέλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαλβανικής Φιλίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπό την έννοια αυτή, το βιβλίο του Αντ. Φούσα είναι και βιωματικό, διότι έζησε ο ίδιος όλα τα κρίσιμα γεγονότα της περιόδου αυτής (1984-1997).

Τα πρώτα θέματα που διεξέρχεται το βιβλίο του, είναι η ιστορία της Ηπείρου μέχρι και το 1914, η παραχώρηση της Β. Ηπείρου στην Αλβανία και τα δεινά που υπέστησαν οι Βορειοηπειρώτες στο κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα (προ και μετά το θάνατό του το 1985).

Ακολουθούν τα συνταρακτικά γεγονότα της κατάρρευσης του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία το έτος 1990, όπως και σε όλα τα Βαλκάνια.

Σημαντική θέση στο βιβλίο αυτό καταλαμβάνει η δίκη των πέντε στελεχών της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» στα Τίρανα το έτος 1994 και η καθοριστική συμβολή του Αντ. Φούσα, ως βουλευτού και ως νομικού, στην εξέλιξη της δίκης αυτής, που είχε, από πλευράς του κόμματος της «ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» τη νομική και πολιτική ευθύνη. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του, συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ειδική Διακομματική Επιτροπή για την παρακολούθηση της δίκης αυτής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή μιας θυελλώδους συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του τότε συμβούλου του Δ.Σ. Αντ. Φούσα και με θέμα «τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία».

Επίσης, πολύ ενδιαφέρον έχουν τα πρακτικά της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, η οποία έγινε ύστερα από 40 χρόνια και μετά από σχετική επερώτηση  βουλευτών της Ν.Δ., με πρωτοβουλία και πάλι του Αντ. Φούσα.

Εκτός από τα παραπάνω πολύ σοβαρά θέματα, που έχουν άμεση σχέση με το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, ο Αντ. Φούσας στο βιβλίο του αυτό διεξέρχεται και τα εξής πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία είναι απολύτως σχετικά με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα:

  1. Το πολύ σοβαρό ζήτημα στην Αλβανία των παρατραπεζών το έτος 1997, το οποίο προκάλεσε πολύ σοβαρά προβλήματα στους Βορειοηπειρώτες και ιδίως στους εκεί Έλληνες επιχειρηματίες.
  2. Ιδιαιτέρως ασχολείται ο Αντ. Φούσας στο βιβλίο του αυτό και με το θέμα των «Αλβανοτσάμηδων», το οποίο θεωρεί απολύτως συναφές με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα.
  3. Πολύ εμπεριστατωμένη είναι η ειδική αναφορά του συγγραφέα στη διάκριση των Αλβανών και των Ελλήνων Αρβανιτών.
  4. Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνει ο Αντ. Φούσας στο βιβλίο του στο επικίνδυνο σημερινό φαινόμενο του νεοοθωμανισμού των Τούρκων στα Βαλκάνια, το οποίο, όπως υποστηρίζει, έχει άμεση σχέση και με το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και τη Β. Ήπειρο γενικότερα, όπως και με όλα τα Βαλκάνια.

Στο βιβλίο αυτό του Αντ. Φούσα, ο αναγνώστης θα διαβάσει, ίσως για πρώτη φορά, τα εξής ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και πολύ σοβαρά κείμενα, απολύτως σχετικά με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα:

  1. Τα πρακτικά της υπ΄ αριθμ. 344/1946 πρώτης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωαννίνων (μία από τις πολλές δίκες στη συνέχεια), με την οποία καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου πολλές χιλιάδες «Αλβανοτσάμηδες», επειδή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές Γερμανούς και Ιταλούς κατά την περίοδο της Κατοχής κατά των Θεσπρωτών και στους περισσότερους επεβλήθη η θανατική ποινή, αλλά δεν εκτελέστηκε καμία απόφαση, διότι όλοι οι κατάδικοι έφυγαν προ της δίκης στην Αλβανία, ενώ οι περιουσίες τους δημεύτηκαν στη Θεσπρωτία.

2.Το υπόμνημα με τις θέσεις της Κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου για τη Β. Ήπειρο στο συνέδριο Ειρήνης των Παρισίων του Οκτωβρίου του 1918.

  1. Η συγκλονιστική από 27 Αυγούστου 1994 χειρόγραφη διαθήκη του αοίδιμου Μητροπολίτη Σεβαστιανού, με την οποία αποχαιρετά τους Βορειοηπειρώτες και τους παρακαλεί και τους παροτρύνει να μείνουν στο τόπο τους και ενωμένοι ν΄ αγωνίζονται για τα δίκαιά τους.

Τέλος, ο συγγραφέας αναφέρεται στα σημερινά δεδομένα και προβλήματα στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην Αλβανία, και ως μόνη εφικτή λύση για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, προτείνει την ένταξη της Αλβανίας την Ευρωπαϊκή Ένωση και, δια του τρόπου αυτού, επιλύονται αμέσως όλα τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες».

 

Η παρουσίαση του βιβλίου αυτού θα γίνει στην Αθήνα την 15/5/2019 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13), με ιδιαίτερα εξαιρετικούς ομιλητές, η δε είσοδος του κοινού είναι ελεύθερη.

Παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει πριν από το καλοκαίρι και στα Ιωάννινα, η δε ακριβής ημερομηνία, ο χώρος που θα γίνει η εκδήλωση και τα ονόματα των ομιλητών θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

 

———-.———-