15/05/2013

«Η άγρια διπλή δολοφονία στα Κτίσματα Πωγωνίου αποδεικνύει την εγκατάλειψη των ακριτικών περιοχών και τις τεράστιες ευθύνες»

Μετά την άγρια και στυγερή δολοφονία δύο γνωστών κατοίκων στο ακριτικό χωριό Κτίσματα Πωγωνίου Ιωαννίνων (δίπλα στην Κακκαβιά), αισθάνομαι την υποχρέωση, να προβώ στη παρακάτω δημόσια δήλωση:

«Κατάγομαι από το ακριτικό Πωγώνι Ιωαννίνων, όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα. Είχα την τιμή να εκπροσωπώ τον νομό Ιωαννίνων και ασφαλώς και την επαρχία Πωγωνίου για πολλά χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επομένως, γνωρίζω, άριστα τα προβλήματα της περιοχής και τους ανθρώπους της.

Αυτό που συνέβη την Κυριακή το βράδυ στο ακριτικό χωριό Κτίσματα Πωγωνίου είναι τραγικό και φρικιαστικό. Ένας αδίστακτος και σεσημασμένος Αλβανός εγκληματίας, πρώην τρόφιμος των Φυλακών, που αποφυλακίστηκε με όρους, σκότωσε εν ψυχρώ δύο φιλήσυχους και εξαιρετικούς οικογενειάρχες (ανδρόγυνο), μόνιμους κάτοικους στο ίδιο χωριό και μάλιστα μέσα στο σπίτι τους. Ο αδίστακτος δολοφόνος πέταξε και χειροβομβίδα, από την οποία, παρ΄ ολίγο, να θρηνήσουμε δεκάδες θύματα.

Με την τραγική και ειδεχθή αυτή δολοφονική υπόθεση, πέραν των άλλων, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, ότι κινδυνεύει, να ερημώσει πλήρως όλη η ακριτική περιοχή Πωγωνίου, διότι οι πάντες και ιδίως οι ηλικιωμένοι φοβούνται πλέον να μείνουν στα χωριά τους. Για την απεχθή αυτή διπλή δολοφονία και τη τραγική και φοβική κατάσταση σε όλη την περιοχή, είμαι υποχρεωμένος να προβώ στις παρακάτω ειδικότερες επισημάνσεις και καταγγελίες:

1. Το στυγερό αυτό έγκλημα δεν είναι το μόνο στην περιοχή, καθόσον, πριν από ένα περίπου χρόνο, βρήκε, κατά τον ίδιο τρόπο, τραγικό θάνατο ένας ηλικιωμένος στο χωριό Δημόκορη Πωγωνίου και πάλι από Αλβανούς και βεβαίως υπήρξαν και άλλα.

2. Καθημερινά στην ίδια περιοχή γίνονται διαρρήξεις σπιτιών, ληστείες, κλοπές και οι κάτοικοι βρίσκονται σε μεγάλη ανησυχία και σε μόνιμο τρόμο και φόβο.

3. Μέσα σε χρονικό διάστημα 3-4 μηνών βρέθηκαν στην περιοχή τρία πτώματα αγνώστων ανθρώπων, και το πιθανότερο είναι να πρόκειται για διερχόμενους Αλβανούς.

4. Καθημερινά περνούν στους δρόμους ομάδες λαθρομεταναστών, τελευταίως δε και από τις Ασιατικές χώρες, που φτάνουν στην περιοχή από την Ηγουμενίτσα.

5. Τα ναρκωτικά μπαίνουν στη χώρα μας από την Αλβανία ελεύθερα από τα βουνά και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες και διοχετεύονται σε όλη τη χώρα και στο Εξωτερικό.

Ενώ αυτή είναι η σημερινή τραγική κατάσταση στο ακριτικό και ιστορικό Πωγώνι, από πλευράς αστυνόμευσης και φύλαξης της περιοχής και των κατοίκων, παρατηρούνται τα εξής τραγικά φαινόμενα:

1. Η δύναμη της Αστυνομίας στο νομό Ιωαννίνων και επομένως και στο Δήμο Πωγωνίου, έχει μειωθεί τελευταίως, πέραν των άλλων κενών, και κατά εκατό (100) επί πλέον αστυνομικούς, οι οποίοι μετακινήθηκαν στον Έβρο για τη φύλαξη της εκεί περιοχής (!!!). Αυτό ασφαλώς σημαίνει υποτίμηση της περιοχής Πωγωνίου και των κινδύνων από τους Αλβανούς λαθρομετανάστες.

2. Οι τέσσερις (4) σταθμοί συνοριοφυλάκων του Δήμου Πωγωνίου, έχουν πλέον μειωμένη δύναμη και έτσι είναι αδύνατη η φύλαξη της περιοχής. Είναι ανάγκη να επανέλθουμε στο θεσμό των συνοριακών υπαλλήλων, των οποίων αποκλειστικός σκοπός, ήταν και πρέπει να είναι, η φύλαξη των ακριτικών μας περιοχών και των κατοίκων τους από τους λαθρομετανάστες. Πάγιο δε αίτημα του Δήμου και των κατοίκων ήταν και είναι η πλήρης στελέχωση όλων των Αστυνομικών Τμημάτων και η επιστροφή των Συνοριοφυλάκων.

3. Έχουν καταργηθεί όλα σχεδόν τα στρατιωτικά φυλάκια των εκεί συνόρων μας και έτσι μπαίνουν στη χώρα ανενόχλητοι λαθρομετανάστες Αλβανοί και τις περισσότερες φορές γεμάτοι όπλα και ναρκωτικά.

4. Τα αυτοκίνητα της Αστυνομίας δεν μπορούν να κυκλοφορούν, διότι δεν τους γίνεται συντήρηση ελλείψει οικονομικών. Μάλιστα, υποχρεώθηκε ο Δήμος Πωγωνίου, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, να διαθέτει σχετικά ποσά για τη συντήρησή τους. Πολλές φορές δε η συντήρηση τους γίνεται με χρήματα των ίδιων των αστυνομικών από τους, έτσι κι αλλιώς, μικρούς μισθούς τους.

Η κατάσταση στο Δήμο Πωγωνίου είναι τραγική, και υπάρχει μέγας κίνδυνος να εγκαταλείψουν όλοι τα σπίτια τους και τα χωριά τους και η ερήμωση να είναι πλήρης, με τραγικές ασφαλώς εθνικές διαστάσεις.

Κατόπιν αυτών, οι αρμόδιοι πρέπει να αντιληφθούν και να κατανοήσουν, ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Ομόνοια και οι άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Ελλάδα είναι και οι ακριτικές και ορεινές περιοχές μας και αυτές πρέπει να προστατευθούν με τον καλύτερο τρόπο. Ερήμωση της ακριτικής Ελλάδας, σημαίνει και συρρίκνωση της πατρίδας μας. Οι ευθύνες για τη σημερινή τραγική κατάσταση στην επαρχία Πωγωνίου, και σε όλη την ακριτική Ελλάδα, όπως και για την τραγική δολοφονία του άτυχου ζευγαριού στα Κτίσματα, είναι τεράστιες και θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι προεχόντως πρέπει να φυλάσσονται και να προστατεύονται οι περιοχές αυτές και οι κάτοικοί τους να αισθάνονται ασφαλείς. Η Ελλάδα χωρίς προστατευόμενα και φυλασσόμενα σύνορα και χωρίς μόνιμους και ασφαλείς εκεί κατοίκους δεν μπορεί να επιβιώσει και ιδίως δεν μπορεί να εκπληρώνει το χρέος της, που είναι η ασφάλεια όλων των κατοίκων της και, βεβαίως, και ιδίως των ακριτικών της περιοχών».