ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η μακρά εμπειρία μου στη δικηγορία και στη νομική επιστήμη με έχει διδάξει, ότι καλύτερο προσόν ενός δικηγόρου, και ιδίως ενός ποινικολόγου, ο οποίος μάχεται σχεδόν καθημερινά στα ακροατήρια των δικαστηρίων για την ελευθερία, τις περιουσίες και τα δικαιώματα των συνανθρώπων του, είναι να απολαμβάνει της απεριόριστης εμπιστοσύνης και αγάπης των πελατών (εντολέων) του και γενικότερα της κοινωνίας. Αυτή δε η εμπιστοσύνη πηγάζει και εμπεδώνεται, προεχόντως, από την ακεραιότητα του χαρακτήρα, το ήθος, το θάρρος, τη συνέπεια, την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, και την αγωνιστικότητα του κατά την ενάσκηση των υπερασπιστικών του καθηκόντων (ασφαλώς και των συνεργατών του).

Πέραν, όμως, αυτών, και πέραν των επιτυχιών του στα Δικαστήρια, η εμπιστοσύνη αυτή εξαρτάται, κατά πολύ, και από την εν γένει προσωπική, οικογενειακή και πολιτική ζωή του κάθε δικηγόρου – συνηγόρου, και ακόμη και από την κοινωνική του ευαισθησία και τους αγώνες του και την προσφορά του στο δημόσιο βίο, στην πατρίδα και στο λαό. Καταξιωμένος και ολοκληρωμένος δικηγόρος δεν είναι μόνο αυτός, που έχει επιτυχίες στα δικαστήρια και στο επάγγελμά του (που, ασφαλώς, και αυτό είναι απαραίτητο), αλλά και εκείνος, που ενδιαφέρεται και αγωνίζεται και για το γενικότερο συμφέρον της χώρας, για τη δημοκρατία, για τους δημοκρατικούς θεσμούς και για τα προβλήματα του λαού μας.

Για τον λόγο αυτό, θεωρώ αναγκαίο, να παραθέσω παρακάτω το πλήρες βιογραφικό μου σημείωμα, για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα ο κάθε αναγνώστης της παρούσης ιστοσελίδας, τόσο για μένα προσωπικά, όσο και συνολικά για το γραφείο μας. Το πλήρες, λοιπόν, βιογραφικό μου σημείωμα έχει ως εξής:

– Γεννήθηκα στο ακριτικό χωριό Ρεπετίστα του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων (πρώην Δήμου Άνω Καλαμά), που είναι κοντά στο Καλπάκι.

– Φοίτησα στο Δημοτικό Σχολείο Ρεπετίστας, και ακολούθως, για πέντε χρόνια, στο ιστορικό Γυμνάσιο της ακριτικής Πωγωνιανής, ενώ τον τελευταίο χρόνο φοίτησα στο πανελληνίως γνωστό Πρότυπο Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, απ΄ όπου και πήρα το απολυτήριο.

– Σπούδασα νομικά και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

– Είμαι παντρεμένος με την Ελένη Φούσα – Γόγλη, Γεροντολόγο – Ψυχολόγο, και πατέρας δύο παιδιών, ήτοι της Αθηνάς και του Κωνσταντίνου. Και τα δύο παιδιά μας σπούδασαν νομικά και με μεταπτυχιακούς τίτλους στο Εξωτερικό (η Αθηνά στην πνευματική ιδιοκτησία και ο Κωνσταντίνος στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο) και είναι δικηγόροι Αθηνών και στελέχη του δικηγορικού μας γραφείου.

– Είμαι από το έτος 1974, δικηγόρος Αθηνών (παρ΄ Αρείω Πάγω) και ασχολούμαι ειδικότερα με την ποινική δικηγορία. Λειτουργούν, όμως, στο γραφείο μας (με τη δική μου πάντοτε επίβλεψη και ευθύνη), πέραν του βασικού ποινικού τμήματος και ειδικά τμήματα για όλους τους κλάδους του Δικαίου (αστικού, εμπορικού, διοικητικού κ.λ.π.).

Την άσκηση του δικηγορικού μου λειτουργήματος δεν διέκοψα και κατά την περίοδο της βουλευτικής μου ιδιότητας, διότι πίστευα και πιστεύω, ότι, έτσι μόνο, ένας Βουλευτής μπορεί να αισθάνεται και να ενεργεί, ως ελεύθερος και ως ανεξάρτητος πολιτικός, και ιδίως να είναι χρήσιμος στην Πολιτική, στη Δημοκρατία, στη Κοινωνία, στο λαό και στη χώρα.

Θα πρέπει, να σημειωθεί, ότι το δικηγορικό μου γραφείο είναι οργανωμένο κατά απολύτως σύγχρονο τρόπο, στο οποίο συμμετέχουν εκλεκτοί, έμπειροι και καταξιωμένοι συνεργάτες (ιδ. παρακάτω).

———.———-

– Διετέλεσα ως δικηγόρος:

• Εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

• Μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών

• Μέλος πολλών Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

• Αντιπρόεδρος, για πολλά χρόνια, της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, της οποίας είμαι μέλος από τα πρώτα χρόνια της δικηγορίας μου.

• Μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου

• Μέλος της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ποινικού Δικαίου

• Έλαβα μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και της Εταιρίας Ποινικού Δικαίου, όπως και των Δικαστικών Ενώσεων. Μάλιστα, πολλές φορές, υπήρξα και βασικός εισηγητής για διάφορα σοβαρά νομικά θέματα (ιδίως ποινικά).

————.———–

– Διετέλεσα Υπουργός:

• Στην υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννη Γρίβα (1989)

• Στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Καθηγητού Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990).

• Στην Κυβέρνηση εκ Προσωπικοτήτων, επίσης, του Ξενοφώντα Ζολώτα (1990).

———-.———-

– Εκλέχτηκα Βουλευτής:

• Κατά το έτος 1993 με το κόμμα της Ν.Δ. στο νομό Ιωαννίνων

• Κατά το έτος 1996, επίσης, με το κόμμα της Ν.Δ. στο νομό Ιωαννίνων. Ήταν η μοναδική φορά, καθ΄ όλο τον ελεύθερο βίο της Ηπείρου και μέχρι το 2015, που η Κεντροδεξιά Παράταξη εξέλεξε μόνο έναν βουλευτή στο νομό Ιωαννίνων.

• Εκλέχτηκα και πάλι βουλευτής κατά το έτος 2004 με το κόμμα της Ν.Δ. στο νομό Ιωαννίνων.

• Ως βουλευτής υπήρξα, για πολλά χρόνια, Τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματός μου, και από τη θέση αυτή, πήρα πολλές πρωτοβουλίες για την επίλυση πολλών προβλημάτων της Δικαιοσύνης.

• Επίσης, ως βουλευτής, υπήρξα εισηγητής σε πολλά νομοσχέδια, που είχαν σχέση, είτε με τη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Τάξη και τη Δημόσια Διοίκηση, είτε με τα μεγάλα έργα για την ανάπτυξη της Ηπείρου και για την έξοδό της από τη συγκοινωνιακή, οικονομική και αναπτυξιακή απομόνωση, όπως και με άλλα σοβαρά θέματα για την πατρίδα μας (Αναπτυξιακά κίνητρα, Εγνατία οδός, Ιόνια οδός, Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, λειτουργία τριών ακόμη Τελωνείων με την Αλβανία, ήτοι Σαγιάδας, Δρυμάδων και Μέρτζανης, Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα και άλλα).

• Ομοίως, ως βουλευτής, υπήρξα μέλος τριών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για αντίστοιχες αναθεωρήσεις του Συντάγματος (κατά το 1995-1996, που τελικά τότε δεν ολοκληρώθηκε, κατά το 2000, και κατά το 2007). Μάλιστα, υπήρξα βασικός εισηγητής σε πολλά από τα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος. Δυστυχώς, μερικές από τις προτάσεις μου, όπως για την ποινική ευθύνη των υπουργών και άλλες δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία.

• Τον Ιανουάριο του 2011 έγραψα ειδική – μελέτη – πρόταση για μία νέα περισσότερο θαρραλέα, ριζική και ρηξικέλευθη αναθεώρηση του Συντάγματος, με βαθιές τομές στο πολιτικό σύστημα και στη δημόσια διοίκηση, την οποία υπέβαλα προς όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της πατρίδας μας. Πολλές από τις προτάσεις μου αυτές (ασυμβίβαστο βουλευτού και Υπουργού, κατάργηση της ειδικής και σύντομης παραγραφής των αδικημάτων των Υπουργών και εκδίκαση από τα ποινικά δικαστήρια, περιορισμός της ασυλίας των βουλευτών μόνο στα αδικήματα που έχουν σχέση με τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, μείωση του αριθμού των βουλευτών, έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων, των βουλευτών και των υπουργών, και άλλες) υιοθετήθηκαν απ΄ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Υπήρξα από το 2012 μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος (της Ν.Δ.).

• Θα πρέπει, επίσης, ν΄ αναφερθεί, ότι, με εισήγησή μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ρυθμίστηκαν και βρήκαν λύση, για πρώτη φορά, μερικά σοβαρά και χρονίζοντα νομικά θέματα, όπως π.χ.:

– Η κατάργηση της εκτόπισης για το αδίκημα της ζωοκλοπής.

– Η υποχρέωση του Εισαγγελέως, να βλέπει πρώτα και ν΄ ακούει τον κατηγορούμενο και το συνήγορό του, προτού γνωμοδοτήσει περί της προσωρινής ή μη κράτησης του.

– Η κατάργηση του Δελτίου Εγκληματικότητας στην αυτόφωρη διαδικασία και, αντί αυτού, να υπάρχει το Ποινικό Μητρώο.

– Η θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, της δυνατότητας αναστολής έκτισης της ποινής, υπό την προϋπόθεση, ότι δεν έχει καταδικασθεί προηγουμένως ο κατηγορούμενος σε ποινή φυλάκισης άνω των εξ (6) μηνών (σήμερα έγινε 1 έτος).

– Επίσης, πρωτοστάτησα, ως Βουλευτής, κατά το έτος 1994 για την κατάργηση και στη χώρα μας της θανατικής ποινής.

• Αγωνίστηκα, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών, το οποίο και καταργήθηκε, τελικά, με την αναθεώρηση του 2007. Η συνταγματική αυτή αναθεώρηση ορθώς θεωρήθηκε ως «προσωπική πρωτοβουλία και επιτυχία του Αντ.Φούσα». Μάλιστα για το θέμα αυτό έγραψα το βιβλίο «Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών» (έτος 2007, εκδόσεις Λιβάνη).

• Διετέλεσα, ως βουλευτής, για πολλά χρόνια Πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Ελληνοαλβανικής Φιλίας (όπως και άλλων παρόμοιων Επιτροπών), με πλούσια δραστηριότητα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης και σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών και λαών.

• Πρωτοστάτησα το έτος 1994, ως Βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και πέτυχα τη συγκρότηση σχετικής Διακομματικής (απ΄ όλα τα τότε κόμματα στη Βουλή) Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, της οποίας υπήρξα βασικό μέλος και πήγα πολλές φορές στα Τίρανα, για την παρακολούθηση και νομική και πολιτική στήριξη της γνωστής τότε δίκης των πέντε στελεχών της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», που είχε παγκόσμια απήχηση. Από πλευράς του κόμματός μου είχα ορισθεί, να έχω τη νομική και πολιτική ευθύνη της πολύκροτης εκείνης δίκης και για τη στήριξη των αδίκως τότε διωκόμενων στελεχών του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Επρόκειτο για μία δίκη με παγκόσμια απήχηση και που ήταν μεγάλης σημασίας για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και την Ελλάδα γενικότερα.

• Συμμετείχα ως μέλος και εισηγητής σε πολλές Κοινοβουλευτικές Ανακριτικές Επιτροπές (ΑΓΕΤ, ΟΤΣΑΛΑΝ, ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ, ΟΜΟΛΟΓΑ κ.ά.).

• Συμμετείχα, ως Βουλευτής και ως νομικός, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, κατά το έτος 2004, στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά του ντόπινγκ και για τη διαφάνεια στον αθλητισμό.

• Επίσης, ως Βουλευτής, συμμετείχα πάντοτε, είτε ως Πρόεδρος, είτε ως μέλος, στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, όπως και Κοινωνικών Υποθέσεων. Διετέλεσα, επίσης, ως μέλος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού και της Ειδικής Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων.

• Αγωνίστηκα, για δέκα και πλέον χρόνια, για να εφαρμοσθούν και στην Ήπειρο τα αναπτυξιακά κίνητρα της Θράκης και τελικά πέτυχα να θεσπισθούν αυτά το έτος 2005. Με τα κίνητρα αυτά (επιδότηση μέχρι και 60%) δημιουργήθηκαν πολλές νέες ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις στην Ήπειρο και μειώθηκε τότε, κατά πολύ η ανεργία, ενώ έπαψε από τότε η Ήπειρος να είναι το φτωχότερο διαμέρισμα της Ε.Ε. Προσωπικά πιστεύω, ότι ήταν η μεγαλύτερη προσφορά μου στην Ήπειρο και στους Ηπειρώτες. Δυστυχώς, όμως, το έτος 2010 από τη νέα τότε Κυβέρνηση τα αναπτυξιακά αυτά κίνητρα μειώθηκαν κατά πολύ και άλλα καταργήθηκαν τελείως.

• Επίσης, αγωνίστηκα, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την έξοδο της Ηπείρου από τη συγκοινωνιακή, αναπτυξιακή και οικονομική απομόνωση. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού ήταν ένας από τους κύριους στόχους μου, ενώ συνέβαλα καθοριστικά στο να αποφασισθεί και να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την κατασκευή και της Ιονίας οδού. Η σχετική σύμβαση, που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ύστερα και από δικούς μου αγώνες, προέβλεπε, ότι το έργο αυτό θα ολοκληρωνόταν το έτος 2013, κάτι που, δυστυχώς, δεν έγινε, αλλά, ευτυχώς, οι εργασίες, έστω και αργά και πολύ καθυστερημένα, συνεχίζονται. Ένας από τους κύριους στόχους μου ήταν και είναι να γίνει το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων σύγχρονο και διεθνές και, μάλιστα, είχε προβλεφθεί, και με δικούς μου αγώνες, και η σχετική πίστωση των 55.000.000 €, ενώ οι εργασίες αποπεράτωσης συνεχίζονται (δυστυχώς με πολλές καθυστερήσεις). Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας, η δαπάνη περιορίστηκε κατά πολύ και επομένως το έργο θα είναι, δυστυχώς, περιορισμένο.

• Στήριξα, μέσα και έξω από τη Βουλή, και στηρίζω και σήμερα το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό στη βάση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και της ευρωπαϊκής προοπτικής.

• Ανέδειξα, με δική μου πρωτοβουλία και πολλούς αγώνες, την απώτερη καταγωγή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά από τη Παϊδονιά της Πογδόριανης (σήμερα Παρακάλαμος και Ρεπετίστα) Ιωαννίνων. Μερίμνησα και εξασφάλισα σχετική πίστωση για να γίνει μεγάλη προτομή του ήρωα στον Παρακάλαμο, η οποία φιλοτεχνήθηκε και έγινε, ως προσφορά, από την εγγονή του ήρωα, γλύπτρια Ναταλία Μελά. Αγωνίστηκα και πέτυχα να εορτάζεται στο Παρακάλαμο Ιωαννίνων, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κάθε χρόνο (13 Οκτωβρίου) η επέτειος του τραγικού θανάτου του ήρωα.

• Είχα την πρωτοβουλία, να ανακαινισθεί το μεγάλης σημασίας μοναστήρι του Σώσινου (Παρακάλαμος Ιωαννίνων), που ήδη ολοκληρώθηκε. Απομένει να στελεχωθεί και να γίνει και πάλι φάρος της Ορθοδοξίας, τόπος προσκυνήματος και πόλος έλξης θρησκευτικού τουρισμού.

• Συνέβαλα καθοριστικά στο να γίνουν και να λειτουργούν τα σφαγεία Παρακαλάμου, τα οποία στηρίζουν την τοπική κτηνοτροφία.

– Από το έτος 2004 αγωνίστηκα και αγωνίζομαι για να γίνει βιολογικός καθαρισμός στον Παρακάλαμο, για να μην πέφτουν τα λύματα στον Καλαμά. Το έργο αυτό, ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση και πρωτοφανή γραφειοκρατία, ήδη εγκρίθηκε και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, όπως και η διαμόρφωση και ανάπλαση της πλατείας και της αγοράς Παρακαλάμου. Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Δήμου Πωγωνίου και του νομού Ιωαννίνων.

• Κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2000 είχα την πρωτοβουλία ν΄ αναθεωρηθεί το άρθρ. 109 του Συντάγματος, για τη καλύτερη, αποτελεσματικότερη και δικαιότερη αξιοποίηση και διαχείριση των πολλών και μεγάλων κληροδοτημάτων της χώρας μας και ιδίως της Ηπείρου. Δυστυχώς, όμως, παρά και την με πρωτοβουλία μου αυτή και τη συνταγματική ρύθμιση, δεν γίνεται, ακόμη και σήμερα, η δέουσα διαχείριση και αξιοποίηση των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων.

• Επίσης, με πρωτοβουλία μου, κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2007 – 2008, προβλέφθηκε ειδική συνταγματική ρύθμιση για την καλύτερη στήριξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας.

• Τα έτη 2006-2007 είχα την πρωτοβουλία κατάρτισης ενός καινοτόμου αναπτυξιακού προγράμματος για την επαρχία Πωγωνίου και για τις παρακαλάμιες περιοχές του νομού Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα αυτό καταρτίστηκε, σε συνεργασία μου με τον Καθηγητή του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Δ. Φωτιάδη και τον τότε Δήμαρχο Άνω Καλαμά κ. Στ. Βιρβίλη, όπως και με τους άλλους τότε Δημάρχους της περιοχής και, μάλιστα, βραβεύτηκε το πρόγραμμα αυτό από ειδική επιτροπή αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι προϋπολογισμού 52 εκ. ευρώ και θα άλλαζε, εάν είχε εφαρμοσθεί, τη μορφή της ιστορικής και ακριτικής αυτής περιοχής. Δυστυχώς, όμως, η ενσκύψασασα οικονομική κρίση στη χώρα μας ανέστειλε την εφαρμογή του, αλλά πολλές φορές, οι προβλέψεις και οι σχεδιασμοί του χρησιμοποιούνται από το σημερινό διευρυμένο Δήμο Πωγωνίου, ως οδηγός για την επίλυση πολλών προβλημάτων και για την ανάπτυξη της ακριτικής αυτής περιοχής.

• Τέλος, ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου επί τρεις τετραετίες (πέραν της θητείας του ως εξωκοινοβουλευτικού Οικουμενικού Υπουργού κατά τα έτη 1989-1990), επέδειξα, μέσα και έξω από τη Βουλή, μία ιδιαίτερα μεγάλη δραστηριότητα και ειδικότερα, με πολλές ομιλίες μου και ερωτήσεις στη Βουλή, αλλά και ως εισηγητής, σε πολλά νομοσχέδια, ιδίως σε θέματα Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και για τα εθνικά μας θέματα, όπως και ειδικότερα για θέματα της Ηπείρου και της Β. Ηπείρου. Σύμφωνα δε με επίσημα στοιχεία του μηνιαίου περιοδικού «Βουλή και Ευρωβουλή» συγκαταλεγόμουνα, κατά την περίοδο εκείνη (1989-2007), μεταξύ των πρώτων αγορητών της Βουλής και πρώτος της Ν.Δ., οι δε αγορεύσεις και τοποθετήσεις μου, τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στις αρμόδιες Επιτροπές, προκαλούσαν πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον (υπάρχουν πολλά σχετικά δημοσιεύματα).

————.————

– Επίσης, ως Ηπειρώτης, διετέλεσα:

• Για πολλά χρόνια Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Ηπειρωτών (τώρα είμαι επίτιμος Αντιπρόεδρος)

• Πρόεδρος και μέλος πολλών Ηπειρωτικών Σωματείων στην Αθήνα και, μάλιστα, για πολλά χρόνια, Σύμβουλος της κορυφαίας Οργάνωσης των απόδημων Ηπειρωτών, ήτοι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

• Έλαβα μέρος σε όλα σχεδόν τα συνέδρια των απόδημων Ηπειρωτών (Εσωτερικού και Εξωτερικού και ιδίως στις ΗΠΑ), σε πολλά των οποίων υπήρξα εισηγητής, ιδίως για θέματα ανάπτυξης της Ηπείρου και για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα.

———–.———-

– Τιμητικές Διακρίσεις

Έτυχα πολλών τιμητικών διακρίσεων και συγκεκριμένα:

• Ανακηρύχθηκα το έτος 1987 από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος «ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ», «για την προσφορά μου στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και στην Ήπειρο γενικότερα».

• Μου απονεμήθηκε το έτος 1994 από το Σύνδεσμο Επιστημόνων Ηπειρωτών «Έπαινος εξαιρέτων πράξεων» και, μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, ανακηρύχτηκα ισόβιος Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου.

• Τιμήθηκα το έτος 1998 από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πολυτέκνων «για την προσφορά μου, ως Βουλευτής, προς τους πολύτεκνους της Ελλάδος».

• Τιμήθηκα το έτος 1999 από την Εθνική Νεολαία Βορείου Ηπείρου «για τους αγώνες μου και τη μεγάλη και διαρκή προσφορά μου υπέρ του εθνικού θέματος της Β. Ηπείρου».

• Τιμήθηκα το ίδιο έτος (1999) από την ομογενειακή εφημερίδα της Β. Ηπείρου «Το όραμα», για «τη μεγάλη προσφορά μου στο εθνικό αυτό θέμα».

• Μου απονεμήθηκε το έτος 1999 τιμητική διάκριση στη Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου από τους Βλαχόφωνους της Αλβανίας «για την προσφορά μου και τους αγώνες μου γι΄ αυτούς και για τη Β. ΄Ηπειρο».

• Η «Ένωση Ελλήνων Νομικών», το έτος 2005 με ανεκήρυξε επί τιμή μέλος της, ως «δικηγόρο, ποινικολόγο, Βουλευτή και Υπουργό για την προσφορά μου στην Ποινική Επιστήμη, την Ελληνική Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη».

• Το έτος 1995 η Κοινότητα Παρακαλάμου Ιωαννίνων μου απένειμε ειδικό αναμνηστικό δίπλωμα «για την προσφορά μου στα προβλήματα της τότε Κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής».

• Τιμήθηκα πολλές φορές, με ειδικές διακρίσεις (πλακέτες) από διάφορες ακριτικές Στρατιωτικές Μονάδες, για την προσφορά μου στα εθνικά θέματα.

• Ομοίως, τιμήθηκα και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, για τους αγώνες μου και για τη προσφορά μου στα εθνικά θέματα.

• Τέλος, τιμήθηκα το έτος 2011 από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για τη συμμετοχή μου ως εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου για την προσφορά μου στο Δικηγορικό Σώμα και στη Δικαιοσύνη».

———–.———–

– Συγγραφική Δραστηριότητά μου:

Τόσο ως νομικός, όσο και ως πολιτικός, έχω να παρουσιάσω εξαιρετικό συγγραφικό έργο και συγκεκριμένα:

  • Έγραψα και δημοσίευσα πολλά άρθρα μου και μελέτες σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά των Αθηνών και της Ηπείρου (Εθνικού, πολιτικού, κοινωνικού ή νομικού περιεχομένου).

  • Το έτος 2007, όπως προαναφέρθηκε, εξέδωσα (Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ) το βιβλίο μου «Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, και οι παρενέργειές του» (371 σελίδες), που ήταν και η αιτία, για να καταργηθεί το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών και μάλιστα αυτό έγινε με την Αναθεώρηση του Συντάγματος κατά το έτος 2007.

  • Έγραψα πολλές νομικές εργασίες και μελέτες, ποινικού ιδίως περιεχομένου, σε έγκριτα νομικά περιοδικά των Αθηνών (ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και άλλα), με σπουδαιότερη τη «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΑ ΚΑΚΟΥΡΓΟΔΙΚΕΙΑ», η οποία από το έτος 1997 κυκλοφορεί σε ανάτυπο και είναι χρήσιμος οδηγός στα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια. Ήδη, ετοιμάζω την έκδοση του βιβλίου μου «Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΙΚΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ», με πλούσια ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία και με τη σύγχρονη νομοθεσία, όπως και σχετικές επιστημονικές εργασίες.

  • Έγραψα τη «Σύντομη Πολιτική Ιστορία της Ηπείρου», ως εισήγηση στο βιβλίο «ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ» του Χρήστου Τσέτση (2005).

  • Τελεί υπό έκδοση το πολυσέλιδο βιβλίο μου «ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», το οποίο είναι βιωματικό και αναφέρεται στα γεγονότα και στις εξελίξεις της κρίσιμης περιόδου 1984-1997 στη Β. Ήπειρο, στην Αλβανία και στα Βαλκάνια γενικότερα, όπως και στα παραβιαζόμενα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και, βεβαίως, και στη προοπτική της Αλβανίας και της Β. Ηπείρου στα πλαίσια της Ε.Ε. Στο βιβλίο μου αυτό αντιμετωπίζονται, με ιδιαίτερη πληρότητα, και άλλα συναφή θέματα, όπως το «ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΟ», «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ» και άλλα.

Ο γνωστός ηπειρώτης λόγιος και συγγραφέας αείμνηστος Βασίλης Κραψίτης στο έργο του «Οι λόγιοι της Ηπείρου» (1981) συμπεριλαμβάνει τον Αντ.Φούσα «μεταξύ των διακεκριμένων λογίων της Ηπείρου» και αναφέρεται με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια «για τη νομική του επιστημοσύνη και για το πνευματικό του έργο».

————–.————